top of page

Hvad er Mentaltræning?

Mentaltræning blev ”opfundet” af den svenske psykolog Lars-Eric Uneståhl i 1969 og bruges i stort omfang i sportsverdenen. Idéen var at få top atleter til at præstere endnu bedre, ved at arbejde med dem mentalt.

I dag kan alle bruge det og der er blevet påvist en betydelig effekt uanset hvad du bruger mentaltræningen til. Dette skyldes en kombination af den tilstand du kommer i under træningen, men også de aktive ingredienser: Suggestioner og Forestillinger.

Når du mentaltræner, befinder du dig i den alternative bevidsthed  - en dyb afslappet tilstand, hvor dine hjernebølger opererer på alpha og theta frekvensniveau. Mental træning eller ej, er denne tilstand godt for os alle, da det giver hjernen en mulighed for at restituere. Vi kender tilstanden fra når vi er på vej og på ud af vores søvn, men dette er ofte for kortvarigt, til at vi kan få det fulde udbytte. 

Er du ikke vandt til at synke ned i alpha theta frekvensen, anbefaler vi at du begynder med "Fysisk afspænding" programmet i 2-3 uger, samt "Mental Grundtræning" i 1-2 uger efterfølgende. Dette vil gøre at dine konkrete mental trænings øvelser bliver mere effektive, fordi du hurtigere kan komme ned i den alterantive bevidsthedstilstand. 

 

Hvorfor er mental træning så effektiv?

Forestil dig, at du står foran spejlet og fortæller dig selv at du er fantastisk, men hurtigt får du svaret tilbage fra dit bevidste selv: "Nej det passer ikke, det har jeg jo altid fået at vide at jeg ikke var". Når du mentaltræner, kommer den bevidste stemme ikke i vejen. Fordi den er slået fra, er der bedre adgang til dine overbevisninger i din underbevisthed og du kan bedre overskrive dem, skulle det være dit ønske.

Når du hører suggestioner og forestillinger i alpha-theta frekvens niveau, vil det kun være din underbevisthed der hører det og lagrer det. Du kan derfor her arbejde med de 'uheldige' selvbilleder du måtte have, på en meget hurigere måde, end når du står helt vågen, foran dit spejl.  De suggestioner du tilføjer igennem mentaltræningen, er designet således, at de går ind og 'annullerer' de uheldige selvbilleder og erstatter dem med nogle mere gavnlige. Det vil sige, at disse positive forestillinger træner din hjerne, til det du gerne vil opnå rent faktisk sker.

DSC_8321_edited.jpg

Hvordan træner man?

Mental træning kræver i virkeligheden meget lidt. Du behøver hverken sidde i en speciel stilling eller være 100% vågen - og det vil med garanti ændre dit liv til det bedre. Det eneste du skal gøre, er at høre mindst 1 træningsprogram mindst 1 gang om dagen i 3-4 måneder - det er det hele. Du vil højst sandsynligvis allerede begynde at mærke de små forandringer efter et par dage, måske falder du hurtigere i søvn, bliver mere afslappet, har en større 'pyt' knap og bliver gladere med mere energi.

Her en guide til hvordan du får mest ud af træningen ifølge forskningen på området:

- Læg eller sæt dig et sted, hvor du kan være i fred, tage øretelefoner på og sæt så programmet igang.

- Du kan træne på hvilket som helst tidspunkt på dagen og hvor som helst, det vigtigste er bare at gøre det når du har mest lyst til det.

- Er du ikke vandt til at meditere eller 'koble fra' mentalt, bør du starte med Fysisk Afspænding, indtil du føler at din krop er naturligt afspændt - og ikke kun når du træner. 

- Herefter kan du gå igang med Mental Afslapnings filen, indtil at du hver gang oplever at forsvinder ned et sted hvor der er 'tanketomt', eller hvor dine tanker ikke bliver forstyrret. Det kan tage 1-4 uger at nå dertil, igen afhængig af hvor trænet du er. Det vil måske ikke altid lykkedes - det er ok, og det er også ok at du falder i søvn under træningen - det vil stadig virke, da din underbevidsthed stadig vil modtage suggestionerne. 

- Kan du nu koble fra både i dit sind og din krop, er du klar til at fortsætte med træningen og dit specifikke træningsprogram - det vigtigste er, at du gør det du har lyst til, når du har lyst til. Du skal ikke blive demotiveret af, at du nogle gange vil have dage, hvor oplevelsen er bedre end andre eller du får tankemylder, det tager tid og vil fortrage sig - det eneste vigtige er, at du får det gjort.

- Den gode nyhed er, at du højst sandsynligt vil opleve at det er dejligt og rart og du har lyst til at gøre det hver dag. Men fordi netop fastholdelsen er vigtig, så er her nogle råd til hvordan du kan minde dig selv om at få mentaltrænet hver dag:

Relaxing at Home

Tips til fastholdelse

1. Hvis det passer med din livsrytme, så find et fast tidspunkt på dagen hvor det passer
dig bedst at etablere en ny vane.
2. Få en nær ven, kollega eller et familiemedlem til at holde dig op på dit kommitment.
Gerne hver dag!
3. Træn sammen med en anden, så I kan dele fastholdelsesstrategier og oplevelser.
4. Skriv en kort dagbog, hvor du noterer dine fremskridt, fx som det sidste du gør inden
du går i seng.
5. Stil dit vækkeur til det tidspunkt du har besluttet at træne.
6. Træn som det første på dagen inden du gør noget som helst andet.
7. Træn som det sidste du gør inden du falder i søvn. (Og når programmet slutter med at
sige: ”Du er frisk og helt vågen”, så husk at en suggestion er et forslag, som du blot kan
annullere ved at sige til dig selv. ”Nej, jeg er træt, og vil bare sove videre”.)
8. Ryger du ud af det gode træningsloop, så husk det ikke er en fiasko, men helt
naturligt. Husk tilbage på hvad du gjorde da det virkede bedst for dig, beslut hvad der
skal til for at få det til at virke for dig igen, og kom op på hesten igen.

bottom of page